Endoscopia digestiva superioara (gastroscopie)

Endoscopia digestiva inferioara (colonoscopie) efectuata de

Dr. Radu Ene

medic primar chirurgie generala

competenta endoscopie diagnostica digestiva

competenta endoscopie terapeutica

 

Pregătirea pentru colonoscopie este un element important pentru reușita procedurii: vizualizarea bună a lumenului și a pereților intestinali depinde foarte mult de complianța pacientului la pregătire. Scopul este "curatarea" colonului de materii fecale prin provocarea unui tranzit accelerat prin scaune diareice, apoase.

Se recomandă, în mod ideal, a nu se consuma cu 4 zile înaintea examinării, fructe sau legume bogate in semințe precum: struguri, zmeură, căpșuni, mure, fragi, kiwi, smochine, tomate , merele și perele cu coajă, prunele, nectarinele, brocolli, varză, nap, porumb, țelină, castraveți, lăptuci, cartofi, ridichi, spanac , mazăre, linte etc. sau preparate din acestea – cum ar fi gemuri, murături, zacuscă , vinete cu maioneza și nu consumați cărbune medicinal, uleiuri laxative, preparate de fier. etc..

În cazul in care luați preparate medicale cu fier sau cărbune medical, este necesară intreruperea administrării cu cel puțin 3 zile anterior colonoscopiei. În nici un caz nu consumați alimente solide cu cel putin 4 ore înaintea ingestiei soluției de pregătire pentru colonoscopie.

Pentru a elimina toate resturile de materii fecale, cea mai bună pregatire se obtine prin ingerarea unei soluții speciale pe care o veți prepara dvs. dupa instrucțiunile de mai jos. În timpul si după terminarea administrării soluției de pregătire pentru colonoscopie, veți avea multiple scaune diareice, chiar apoase ce ar putea provoca iritația zonei din jurul anusului pe care este indicat sa o toaletati local cu apă călduță fără săpun după fiecare scaun, să folositi servețele umede pentru igiena locală ș i să folosiți regulat o cremă de protecție locală (ex. Bepanthen). Pentru a preveni balonarea ș i crampele abdominale, se poate administra un antispastic intetinal (Spasmomen tablete). Se pot administra două tablete la inceputul pregătirii ș i două la sfârsitul acesteia. În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede.

Pregătirea cu o zi inaintea explorării:

Micul dejun normal. La ora 13 un prânz ușor, constând în alimente ce nu conțin fibre vegetale (carne, ouă, iaurt, brânză, ceai, cafea, paste, păine albă, înghețată).

1.COLONOSCOPIE după ora 14:00, se vor bea 2 plicuri de Fortrans in 2 litri de apă de la ora 18 până la ora 21, celelalte 2 plicuri dizolvate urmând a fi administrate in ziua efectuării colonoscopiei, de la ora 7:00 la ora 10:00. Substanta preparată se bea într-un ritm cât mai constant, o cană la 15 min. Cu primul pahar se beau 2 tablete Spasmomen.

2. COLONOSCOPIE între orele 8:00-14:00, începând cu ora 16.00 pana la ora 22.00 se beau 4 litri apă cu substanță de pregatire. Pregatirea propriu-zisă: sunt necesare 4 plicuri FORTRANS: 2 plicuri Fortrans se prepara in 2 litri de apă plată la temperatura camerei ș i agitate până se dizolvă pudra complet. Se bea 1 cană la 15 minute. Repetați actiunea pentru celelalte 2 plicuri. Daca gustul solutiei de pregatire este greu tolerabil, aceasta se poate răci la frigider, în acelasi timp se poate adăuga zeamă de lămâie, zahăr.

fortrans

 

 

 

 

 

 

SLATINA OLT SINCE 2001

Toate drepturile asupra continutului informativ si imaginilor sunt proprietatea Adomedica, Sanmedica si Anima Medici

www.adomedica.ro since 2008, update 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Dr. Nuta Crinu

 

 

 

Unde ne gasesti?!

CENTRUL MEDICAL ADOMEDICA

aici

Adresa:Slatina Olt, str. Gladiolei nr.5
Telefon:0249 433666
Mobil:0767 677092, 0775 585745
Reper: zona Policlinica Veche, ITM Olt
E-mail: adomedica@yahoo.com