Sunt Dr. Nuta Crinu, ecografist, pneumolog si bronholog si de 10 ani incerc sa descopar secretele echografiei toracice pleuro-pulmonare transparietale. Rezultatele sunt incurajatoare, din ce in ce mai multe centre medicale din toata lumea sunt preocupate de acest subiect, comunicarile stiintifice sunt pertinente si congruente. In 2009 si 2010 sub egida Winfocus s-au organizat 3 intalniri consensuale, se asteapta in viitor primul congres european sau international. Va propun, celor interesati, o incursiune in ecografia trasparietala pleuro-pulmonara, unde incerc sa exemplific prin achizitii proprii sau ale colegilor din tara si strainatate diferite situatii patologice.

Multumesc Dr. Daniel Lichtenstein, imagist intr-un serviciu de urgenta din Paris, pe care il consider pionierul echografiei toracice pleuro-pulmonare. Am avut deosebita placere sa-l cunosc personal, sa am o discutie de 2 ore cu subiect unic echografia toracica si sa-i fiu cursant.
 

Echografia nu a fost folosita pentru vizualizarea structurilor ce contin aer, acest mediu nefiind util propagarii US.

Acesta este motivul pentru care metoda nu si-a gasit aplicatie pe torace, plamanul fiind un organ cu un continut mare de aer. Cu toate acestea, medicii din serviciile de urgenta au observat ca pot folosi echografia transparietala toracica pentru investigarea diferitelor patologii pleuro pulmonare.Tipuri de transducere (sonde) folosite pentru acest tip de echografie: covexa, liniara, convexa cardiologie

sonda1 sonda2 sonda3

NOȚIUNI DE BAZĂ:
 Ultrasonografia medicală se bazează pe interpretarea ecourilor generate când “undele de puls” emise de un transductor lovesc suprafeţele reflectogene ale structurilor interne din corp. Ecourile sunt transformate în pixeli care formează imaginile.
 Impedanţa acustică reprezintă rezistenţa mediului la propagarea sunetului; diferenţa de impedanţă la nivelul interfeţei rezultă din reflexia parţială a semnalului și afectează modul de conducere al semnalului prin mediu bun conducător: structurile pline cu lichid, ţesuturile moi, muşchii, ficatul, splina; slab conducător: aer, plămân.
 Moduri de examinare: B mode (brightness) este prima metodă utilizată, amplitudinea ecourilor recepţionate este corelată cu imaginile diferitelor structuri, Modul M (movement) descrie mişcarea în timp ca o undă liniară
 Transductoare (sonde): generează pulsuri și recepționează ecouri; sunt convexe, microconvexe, liniare; multifrecvență 3,5MHz, 5MHz, 7,5MHz, 9MHz, 10MHz, 12MHz. Sondele convexe folosite pentru examinarea abdominală oferă o calitate acceptabilă a imaginii cu o profunzime satisfăcătoare, cele liniare aduc calitatea cea mai bună a imaginii in planurile superficiale, iar cele microconvexe au avantajul rotației in ax in spațiul intercostal examinat.
 Planuri de examinare: sagital cu semnul orientat cranial, transversal cu semnul orientat spre dreapta pacientului, frontal cu semnul orientat cranial, oblic-combinații intre planurile descrise mai sus.

Ultrasonografia pulmonara in dispnee (teoria studiului artefactelor de imagine)

 

Pneumotoraxul: definit prin patrunderea aerului in cavitatea pleurala, comprimand plamanul, colabarea partiala sau totala a acestuia, reducand amplitudinea miscarilor pulmonare si a capacitatii pulmonare, urgenta atunci cand este mare. Echografic se poate vizualiza spatiul pleural cu cele 2 foite pleurale, parietala si viscerala, care aluneca una pe cealalta in timpul miscarilor respiratorii. Acest fenomen de alunecare se poate vizualiza echografic in modul B, cu orice sonda si cu orice frecventa a acesteia atata timp cat imaginea obtinuta are o profunzime ce depaseste peretele musculo-scheletal al toracelui. Daca trecem in modul M, in cazul unei imagini normale se vizualizeaza peretele toracic, asemanator unor valuri si planamul asemanator plajei. In cazul pneumotoraxului in modul B nu se mai identifica miscarea de alunecare a pleurelor, iar in modul M disparea "plaja". Important este de remarcat ca se poate "prinde" punctul de tranzitie, sau capul de plecare al pneumotoraxului, unde in modul B se vizualizeaza atat alunecarea datorata miscarilor respiratorii cat si imobilitatea structurilor subiacente peretelui toracic. Urmareste exemplele pentru a intelege.

Iata un exemplu video, este un exemplu didactic. Publicarea lui confirma interesul pneumologilor pentru diagnosticul ecografic al pneumotoraxului.

Sliding point! 

Filmul de mai sus indica punctul de alunecare din ecografia pneumotoraxului.

Pleura este alcatuita din 2 foite: pleura viscerala, care acopera intreaga suprafata a plamanilor, cu exceptia hilului pulmonar, patrunzand si intre lobi, si pleura parietala care acopera peretele toracic, mediastinul si diafragmul. Cele 2 foite se continua una cu alta in fund de sac, la nivelul hilului pulmonar. La om cele 2 cavitati pleurale dreapta si stanga sunt complet separate. Echografic se poate evidentia pleura parietala care este fixa, cea viscerala mobila cu miscarile respiratorii alunecand pe pleura parietala, cu un spatiu pleural de 1mm, valoare considerata normala. Pleurezia se evidentiaza usor prin US, definita ca un mediu transonic, lichidian, situat intre foitele pleurale. se considera ca transudatele sunt imagini clare fara ecouri, micile spoturi stralucitoare mobile pot indica prezenta de leucocite, eritrocite, fibrina sau alte particule proteice, iar in bolile inflamatorii cu producerea de exudate apar benzi sau biciuri de fibrina, hiperechogene, unele mobile cu un capat aderent de o foita pleurala si celalalt capat liber ce se misca asemeni unui bici, sau fixe prin ambele capete, delimitand spatii inchise, cloazonari.

Arhiva personala Dr. Nuta Crinu:

Stanga: Determinari secundare pleurale,barbat 70 ani

Centru: plaman normal

Dreapta: Pleurezie cu benzi (corzi) de fibrina, femeie 28 ani

meta normal1 pleurezie

Edem interstițial, linii B<3mm - grosime (fig.1);

Edem alveolar, linii B de 7mm - grosime (fig.2)

edem1 edem2

Formațiunile tumorale mici sunt hipoecogene chiar trans-sonice, iar cele mari hiperecogene, cele foarte vechi pot prezenta necroze (zone hipoecogene) sau depuneri de calciu.

ct1 tu1 tu2

Ecografie toracica filme!

Utilitate - examinare echografica in timpul zborului

 

Pleurezie - cloazonari de fibrina si condensare pulmonara cu multe unde B inguste (Dr. Nuta Crinu)

 

Metastaza pleurala (Dr. Nuta Crinu)

 

Pleurezie - cloazonari (Dr. Nuta Crinu)

 

Pulmon de copil (Dr. Nuta Crinu)

 

Serie imagini: Embolism pulmonar- descriere echografica, imagine hipoecogenica cu baza pleurala in forma de ic, nevascularizata

Emb1 Emb2 Emb5

emb6 emb7 embCT

Pneumonie- caz 1 descriere echografica, plaman atelectazic (imagine de parenchim) cu bronhograma aerica (formatiuni hiperecogene rotund ovalare) si colectie lichidiana

pn1 Pn2

Pneumonie- caz 2 descriere echografica, condensare pulmonara, plaman atelectazic, bronhograma aerica, colectie pulmonara

Pn3 pn4 pn5

Rgr1

Pneumonie- caz 3 descriere echografica, condensarea spatiului alveolar si inundarea cailor aeriene

pn6 Pn7 rgr2

Pneumonie- caz 4 descriere echografica, condensarea spatiului alveolar si bronhograma aerica

pn8 pn9 rgr3

BN, 50 ani, bărbat, fumător, subponderal, degete hipocratice, cu dureri in hemitoracele drept posterolateral, limitarea mișcarilor respiratorii, matitate in ½ inferioară hemitorace drept și abolirea murmurului vezicular. Marcă post puncție evacuatorie, pe linia axilară posterioară dreaptă, in spațiul intercostal 7.

Evaluare radiologică: torace cifoscoliotic cu retracția hemitoracelui drept. Opacitate de tip lichidian la baza hemitoracelui drept, cu nivel oblic ascendent spre axilă. Opacitate pleurală in bandă latero-toracic drept, cu traiect ascendent până in apex, prelugită in șanțul costo-vertebral drept și continuată cu ingroșarea pleurei mediastinale. Reducerea transparenței pulmonare in afara ariei lichidiene. Hipertransparență pulmonară compensatorie stângă cu calcificări nodulare mici, subclavicular extern stânga.

gr1 gr2 gr3

gr4 gr5

RECONSTRUCTIA 3D

Reconstructia 3D realizata avand la baza achizitiile CT, reprezinta un element de diagnostic prea putin folosit in lumea medicala din Romania. Cu sentimentul ca in Europa aceasta reconstructie 3D este mult mai mult aplicata ...sa nu zicem foarte mult...propun sa identificam realele beneficii in practica diagnosticulul medical.

O sa incepem cu cateva imagini:

Primele 6 imagini reprezinta reconstructii 3D dupa achizitii CT, cu si fara substanta de contrast, ale unei paciente cu patologie functionala si infectioasa pulmonara, cu infectii recurentecu o clinica zgomotoasa necesitand internari repetate si tratament antibiotic cu spectru larg.

Pe aceste reconstructii se observa cresterea excesiva a pulmonului drept cu hernierea retrosternala a acestuia, cu o puternica dezvoltare in 1/2 superioara hemitorace stang, si atofierea pulmonului stang.

Caz publicat in Hindawi Publishing Corporation in 16 august 2011, categoria Case Reports in Radiology, cu ajlutorul Dr. Aristida Georgescu si Dr. Simona Bondari.

hindawi

http://www.hindawi.com/crim/radiology/aip/659586/

Hidawi publication page

case_report_3Dimaging

ba1 bacaudal badr

baoblinf bapost bastg

initial1 init2

Post operator, control al interventiei cu vizualizarea bontului, eventual a clipsului:

Post operator se poate evidentia clar eliminarea pulmonului stang atrofiat si bronsiectazic, sursa de infectie trenanta cu alterarea grava a starii de sanatate a pacientului.

bapos1 bapost2 bapost3

post1CT postop2CT

.sau un lob azigos:

..toti stim despre el...e normal...incercam sa-l imaginam..il vedem pe radiografii pulmonare PA....ce-ar fi sa-l si vedem3D???

az1 az2

Metastaze pulmonare 3D. Colectia Dr. Nuta Crinu

meta_pulmonar01 meta_pulmonar02 Meta_pulmonar_03

Meta_pulmonar04 Meta_pulmonar05 Meta_pulmonar06

...si vizualizarea echografica a metastazelor de mai sus:

  

Bronhograma reconstruita

bronh

 

Bibliografie:

  • Pneumologie, sub redactia M.A. Bogdan, Editura Universitara "Carol Davila" Bucuresti 2008
  • American College of Chest Physicians
  • Ultraschall in der Medizin 2009-2010
  • Foto: Arhiva personală Dr. Nuță Crinu, Journal of American College of Chest Physicians, Ultraschall in der Medizin 2009-2010, colecția Dr. Nicolae Rednic, colecția Dr. Daniel Lichtenstein, SonoWorld

 

 

 

 

 

 

SLATINA OLT SINCE 2001

Toate drepturile asupra continutului informativ si imaginilor sunt proprietatea Adomedica, Sanmedica si Anima Medici

www.adomedica.ro since 2008, update 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Dr. Nuta Crinu

 

 

 

 

Unde ne gasesti?!

CENTRUL MEDICAL ADOMEDICA

Cladire Adomedica

Adresa:Slatina Olt, str. Gladiolei nr.5
Telefon:0249 433666
Mobil:0767 677092
Reper: zona Policlinica Veche, ITM Olt
E-mail: adomedica@yahoo.com